Siste rapport 0024 - 27.01.2006 07:27

Siste posisjon - vis i kart
Når:14.02.2006 23:40Fart:3.2 knop
Posisjon:68° 41.04' WKurs:67 °
56° 16.72' S

Stemstokken og stemjernet

Stemstokken er et trestykke som er festet helt i baugen på Rozinante. Utenpå dette er stemjernet festet. Stemjernet er laget av av ca 0,5cm tykt rustfrittstål som strekker seg fra dekk niva og helt ned til der kjøen begynner. Stemjernet er et vitalt feste for en vaier som holder baygsprydet, det tar også i mot støt for å beskytte stemstokken.

Problemet var at det gamle bunnstoffet og lakken gikk under stemjernet, altså stemjernet var satt på etter at det var lakket og lagt bunnstoff. Det er veldig viktig at man får lukket treet i stemstokken helt inne så det ikke blir fuktig og råtner, derfor måtte vi få fjernet alt det gamle. Så vi fjernet stemjernet og fikk skrapt av alt det gamle bunnstoffet og Coelan lakken som lå under. Stokken var allerede blitt litt fuktig i en skade, så den måtte tørke i noen dager før vi kunne begynne på legge lakk. Å skru av stemjernet var ikke så komplisert, selvom det er skrudd fast med gjennomgående bolter helt inn i båten. Selvsagt er det i baugen som i resten av båten, utnyttet hver en milimeter. Det gjorde det noe strevsomt å få på plass igjen etterpå. Stokken fikk flere lag olje og lakk,før det fikk samme behandling som resten av skroget. Det ble selvsagt lagt gruffe langs hele jernet før det ble skrudd på plass, det vil si at det sikkert må en bil til for å dra det av igjen neste gang.

Her ser du både baugsprydet og stemjernet som er festet til stemstokken. Vaieren som er festet diagonalt mellom baugsprydet og stemjernet er litt vanskelig å se på dette bildet.