Siste rapport 0024 - 27.01.2006 07:27

Siste posisjon - vis i kart
Når:14.02.2006 23:40Fart:3.2 knop
Posisjon:68° 41.04' WKurs:67 °
56° 16.72' S

GUM - Gull ungen min

GUM er en Randø 29 fot som er forlenget til 33 fot. Den eies av Arne Knudsen (min far) og står for tiden på land på støodden, siden eier bor i Kina og ingen har tid eller midler til å ta vare på den ellers.

Teknsike spesifikasjoner
Modell: Randø 29"
Type: Breiflabb
Riggtype: Gaffelrigget m/hamp tau og røde stive seil.
Seiltyper: Storseil, fokk, og rulle klyver. Ca 70 kvaderat meter totalt.
Lengde: 33 fot pluss baugspryd
Tanker: Vann 500l, Diesel 60+140l, kloakk 40l?

GUM er støpt på Korsvik Marina av det som hette Korsvik båtbyggeri. Der ligger(lå?) den eneste forma til denne typen båt. Båten er en form for Colin Archer kopi, men er vesentlig anderledes på mange måter. For eksempel så er den helt tverr bak, og ikke rund, som gjør at den ikke er ei skøyte.

GUM er en god båt som er solid bygd. Den har en litt spesiell rigg som i ettertid har visst seg å bli litt for mye seil. Ellers er det som i alle båter, man prøver å feiler med tekniske løsninger og utbedrer dem etterhvert.

Siden hele båten innvendig er bygget av Arne selv er mye tenkt på fra begynnelsen av, men det er alltid noe som kommer i ettertid man skulle ønske man tenkte på. Det sies at en båt aldri blir helt ferdig, og det gjør nok ikke denne heller.
Langt er den allikevel kommet fra den første sommeren hvor vi nesten seilte rundt i et skall på ferie!.

Alt i alt er det en flott båt som har blitt brukt for lite til det den er til for, nemlig å seile. Den har stort sett fått topp vedlikehold og løsninger. Men i mangel av en kyndig hånd til veiledning har den nok lidd litt når det er blitt overlatt til meg.
Båten ligger under tak, og er etter planen på vent til å få en skikkelig overhaling over en 2 års periode hvor eier muligens kommer hjem igjen.

PS: GUM har gjennom tidende vist seg å seile veldig godt i forhold mange av de andre av samme type. Derfor har GUM naturlig nok gjort det skarpt i Veteran seilasen som arrangeres hver høst (1. lørdag i september). Om dette er pga. dyktig skipper eller bare seilbåtens egenskaper det skal jeg ikke spekulere i, men jeg liker å tro at det er en kombinasjon! =)

PA

Noen bilder fra Danmarkstur med GUM: