Siste rapport 0024 - 27.01.2006 07:27

Siste posisjon - vis i kart
Når:14.02.2006 23:40Fart:3.2 knop
Posisjon:68° 41.04' WKurs:67 °
56° 16.72' S
Tittel:"Ny" Propell
Skrevet av:Staale
Dato:Tuesday 15 July 2003 (00:57) BST
Endret/lagt ut:Tuesday 30 March 2021 20:19:37 BST
Fil:news/rozinante/20030715

"Ny" Propell

Etter at et forsøk på å skifte propellen under vann med fullt dykkerutstyr og et forsøk på å lage en heiskran ved hjelp av et langt rør, en gafell trøkk og andre improviserte løsninger feilet la vi søndag ettermiddag hodene i bløt. Flere ideer ble klekket ut, men til slutt fant vi ut det beste var å snakke med det som er igjen av Aker Maritime på Andøya. Her er det store kraner som kan løfte mange mange tonn.

Mandag morgen klokken ni trappet Ragnar og Edvard opp på Andøya. En plan ble lagt og vi startet slepet av Rozinante fra JK Mek. til Andøya.

Reserve propellen vår var en tre bladers propell, mens den som gikk i stykker var en foldepropell. I løpet av formiddagen suste jeg rundt i byen med kombinert løping og gummijolla og var innom de stedene jeg kunne tenke meg hadde en propell liggende. På Sylinder Service øynet jeg et håp da de kom med en brukt Gori propell som er av tilsvarende type som vi haddde, men denne var for 25mm aksling og ikke 30 som vi har. Vi har nå en trebladers propell som senker farten litt, men det største problemet er at den lettere hekter seg opp i dritt og møkk som finnes i havet.

Vel oppe gikk byttet av propellen fort, og Rozinante ble satt på vann i løpet av en liten time.

Etter en test tur tilbake til JK Mek fungerte alt som det skulle igjen.

Det er lett å være etterpåklok, men da vi hadde Rozinante på slipp for under en uke side ble en sprekk i propellen observert. Jeg tenkte som så det fungerer nok, men det gjorde det tydligivs ikke. I vinter ble den samme sprekken reparert så godt det lot seg gjøre, men det fungerte ikke skikkelig. En foldepropell er absoulutt å fortrekke pga. all dritten som finnes flytende rund i havet derfor skiftet vi ikke propell. Økonomisk sett har vi ikke råd til å kjøpe ny foldepropell nå, men jeg har ønsket meg en til jul så kansje vi kan bytte underveis.... Det var utrolig bra at det skjedde nå og ikke etter at vi hadde reist.

Nå ligger Rozinante på sodefjed og her vil hun ligge til vi er ferdig med å pakke alt og klart til avreise. Vi skal ut å seile litt Tirsdag ettermiddag for å teste en del nye patenter, men ellers vil den ligge her til vi har fått pakket alt!

Vi har nå alt vi trenger for å reise, så nå gjenstår kun å få alt på plass. Det er en fin følelse å vite at vi har alt og at vi har kontrollen på tingene som skal gjøres før vi stikker....